Aardbevingsbestendig

De aardgaswinning in het Groningerveld heeft geleid tot diverse aardbevingen en veel schade aan huizen en andere gebouwen. Hoewel de winning wordt afgebouwd, zullen aardbevingen nog vele jaren voortduren. De trillingen die hier anders dan in andere landen op geringe diepte ontstaan uiten zich vooral in een horizontale slingerbeweging.

Om te mogen bouwen in het aardbevingsgebied, moet worden voldaan aan eisen die hiertoe in het bouwbesluit zijn opgenomen. Die eisen moeten er voor zorgen dat in het geval van bevingsschade de bewoners veilig uit het huis kunnen komen. Het zegt niets over de staat van de woning na het evenement!

Vitavert verwerkt deze veiligheidseisen standaard in al haar ontwerpen, via een bouwsysteem dat uitgaat van een zware fundatie (bijvoorbeeld betonplaat) met daarop een lichte houtskeletbouwwoning afgewerkt met moderne materialen en een optimale plattegrondindeling. Waar we echt in bevingsgebied bouwen, gaan we nog een stapje verder. We hebben een systeem van veer-trekstangverbindingen ontwikkeld, dat in het geval zich een beving voordoet, zorgt voor flexibiliteit en terugplaatsing van paneeldelen. De kans is dan dus groter dat uw huis bouwkundig intact blijft. Dit systeem is in berekening en testopstelling getest. We geven geen garanties, maar geven het als een extraatje cadeau.